Recensie “Lam zoekt Wolf” | Ben kuijpers & Ingrid Godon

Vijf procent van de bevolking heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS); in de hersenen van deze mensen wordt taal minder goed verwerkt. Mensen met TOS hebben bijvoorbeeld moeite met praten of het begrijpen van taal. Deze week lezen wij een boek voor kindjes met een taalontwikkelings achterstand. 

Lam zoekt Wolf,  is een zogenaamd “pictoboek”. De kaft doet dit nog niet vermoeden, maar achter het eenzame lammetje tussen de bomen, schuilt een boek wat in onze ogen lezen weer leuk maakt, ook als taal niet zo vanzelfsprekend is.

1001004004456099a

Het boek bevat verschillende pagina’s waarvan enkele pagina’s  een grote illustratie bevat. Het doet denken aan een prentenboek, en er valt op de plaatjes veel te ontdekken. Aan de andere zijde begint het verhaal. Ieder zin staat netjes onder elkaar en bevat meerdere kleine plaatjes tussen de regels door. De voorlezer leest de geschreven woorden en de kleine luisteraar wordt gevraagd om de plaatjes te lezen.

voor elke zin staat beschreven welk woord bedoeld wordt met de afgebeelde picto. De merel bijvoorbeeld wordt door de kinderen toch gauw benoemd als “vogel”. Wij keuren hem goed, het gaat er dan ook niet om dat alle picto’s prima benoemd worden, volgens mij heeft dit boek namelijk een hele andere functie.

Als taal je eigen maken niet vanzelfsprekend is komen kinderen in aanraking met teleurstelling, en in uiterst gevallen kan het plezier worden ontnomen in het lezen van boeken. Lam zoekt wolf is daarom een boek wat lezen weer toegankelijk maakt! Lezen wordt weer leuk als je mee kunt doen…

Wij zijn enthousiast over dit boek. Het boek is alleen niet meer zo makkelijk verkrijgbaar.  Toch wie even wat moeite doet vind hem nog steeds als pareltje terug bij bijvoorbeeld bol.com

Daarbij is dit boekje niet alleen geschikt voor kinderen met een TOS, ook de kleuter die interesse begint te krijgen in taal en lezen zul je hier een groot plezier mee doen.

 

Het prentenboek is onder andere hier te koop en kost € 9,95.

Recensie Saartje in het bos | Esther Vliegenthart

De wind waait door de bomen, de blaadjes vallen op het mos… De herfst is gekomen. Tijd om op ontdekking te gaan in het bos. Dat is precies wat Saartje doet, het eekhoorntje uit het boek ‘Saartje in het bos’, van Esther Vliegenthart. 

Het boek vertelt het verhaal van Saartje. Saartje is een eekhoorntje, dat samen met haar papa, mama en knuffel Muis in een huisje vlakbij een paddenstoel woont. Op een dag gaat ze naar buiten. Ze gaat op zoek naar lekkere dingen om te eten. Onderweg vindt Saartje allerlei herfstschatten: eikels, blaadjes en beukennootjes. Ook ontmoet ze verschillende bosdieren, zoals een egel en een spin. Met een mandje vol lekkers keert Saartje terug naar huis. Daar sluit ze, na het avondeten, de dag af met een warm bad en gaat ze vervolgens heerlijk slapen.

22489710_1507915912634235_3741064914780425854_n

Een eenvoudig en herkenbaar verhaal, speciaal geschreven voor kinderen met autisme. Kinderen die onder andere moeite kunnen hebben met het begrijpen van taal en het verwerken van prikkels. De auteur van het boekje is dan ook niet alleen schrijfster en illustratrice, maar ook ervaringsdeskundige.  Als moeder van een zoon met autisme, kan ze zich goed verplaatsen in deze kinderen, maar bijvoorbeeld ook kinderen met ADHD of een taalontwikkelingsstoornis (kortweg TOS), nodig hebben om plezier te kunnen beleven aan het lezen van een prentenboek.

Zo zijn de zinnen in het verhaal kort en op rijm. Op deze manier wordt het taalbegrip ondersteund en de taalontwikkeling gestimuleerd. De eenvoudige illustraties zijn zacht van kleur en bevatten alleen voor het verhaal belangrijke informatie. Ze brengen de verhaallijn goed in beeld en zijn prikkelarm. Saartje, de hoofdpersonage van het verhaal, kijkt de lezer niet rechtstreeks in de ogen. Dit is erg prettig voor kinderen met autisme, die vaak moeite hebben met het maken van oogcontact. Ook heeft het verhaal een duidelijk begin en eind. Voor kinderen, die behoefte hebben aan structuur, is het fijn te weten wanneer een activiteit afgelopen is. Het einde van het verhaal is logisch en duidelijk en voorziet in deze behoefte.

22489676_1507915895967570_6731490202677925768_n‘Saartje in het bos’ is het eerste verhaal uit de reeks van avonturen van het eekhoorntje, waarin gebarentekeningen te vinden zijn van Veerle den Hartogh. Per pagina is een woord gekozen, dat tijdens het voorlezen ondersteund kan worden met een gebaar. Het gebaar is terug te vinden op de pagina, zodat de (voor)lezer direct weet welk gebaar hij tijdens het lezen kan maken. Gebaren ondersteunen het taalbegrip, doordat ze taal zichtbaar maken. Ook bieden gebaren kinderen die nog niet of nauwelijks kunnen spreken de mogelijkheid om zelf een ‘woord’ (in de vorm van een gebaar) te maken. Op deze manier kunnen ook zij actief aan het verhaal deelnemen.

Bij het boek is een filmpje gemaakt. In het filmpje is te zien hoe Veerle den Hartogh, tekenaar van de gebarentekeningen en docent baby- en kindergebaren, het boek voorleest en tegelijkertijd gebaart. Erg leuk om te zien hoe je het verhaal kunt ondersteunen met gebaren, maar ook heerlijk om gewoon samen met het kind naar te kijken en van het verhaal te genieten.

Het boek is een prima voorbereiding voor een wandeling in het bos. Lees samen het verhaal van Saartje en ga vervolgens samen, gewapend met een mandje, naar het bos. Net als Saartje op zoek naar herfstschatten en wellicht een onverwachte ontmoeting met een heus bosdier. De gebaren uit het boek komen hier natuurlijk ook weer van pas. Door een gebaar te maken tijdens het praten en vervolgens te wijzen naar een voorwerp of dier, wordt de koppeling gemaakt tussen een woord en een beeld. Een krachtige combinatie om een nieuw woord te leren. Thuis gekomen kan het prentenboek natuurlijk nog een keer voorgelezen worden. De verzamelde materialen maken het verhaal zichtbaar en tastbaar. Zeker als Saartje en de andere bosdieren ook met figuurtjes visueel gemaakt kunnen worden.

Dit alles maakt het prentenboek niet alleen geschikt voor kinderen met bijvoorbeeld autisme, ADHD of TOS, maar zeker ook voor peuters en kleuters zonder beperking. Hopelijk kunnen we in de toekomst snel weer genieten van een nieuw avontuur van Saartje, wellicht ook weer met ondersteuning van gebaren? Stichting Pretletters houdt de Facebookpagina van Saartje in ieder geval goed in de gaten!

Kortom, een bijzonder prentenboek om keer op keer samen te lezen en te beleven!

Auteur: Esther Vliegenthart
Uitgeverij: Graviant educatieve uitgaven

ISBN: 978-9492593085

Het prentenboek is onder andere hier te koop en kost €10,95.

Recensie Kwallenpap & Slakkenvla | Marianne Busser & Ron Schroder

De Kinderboekenweek loopt vandaag ten einde. Wat hebben we genoten van alle prachtige momenten. Natuurlijk staan we deze week in de Kinderboekenweek stil bij een gruwelijk eng boek. Niet alleen leuk in de Kinderboekenweek, maar ik denk dat menig Halloweenfeestje hier ook zeker gruwelijk eng mee wordt gemaakt.

lees verder

Recensie | Xing Ya en Wu Wen gaan logeren| Jet Bakels

Wat een reis hebben de twee panda’s Xing Ya en Wu Wen afgelegd! Wie het nieuws gezien heeft zag een koninklijk onthaal voor dit prachtig paar. Misschien heb je ze zelfs al gespot in Ouwehands Dierenpark Rhenen?  Deze week een prachtig boek over dit avontuur.

lees verder

Recensie ‘Op reis|Guido van Genechten’

Nog even en dan gaan we….. Waarheen? Op reis! Op avontuur, nieuwe dingen ontdekken en ervaringen opdoen, net als Egel en Kikker in het prentenboek ‘Op reis’ van Guido van Genechten.

lees verder

Recensie “De leeuw in de muis”

Wat ben ik er dol op… kinderboeken met verhalen met een achterliggende boodschap. Zo’n boek waarvan je lekker in gesprek kunt gaan met het kind, en waar ze ook nog een eens nadenken over hoe we in de wereld met elkaar om gaan!

lees verder

Recensie “Ye & Bo | Gerdien Janse

Van de week hebben we gelezen uit Ye & Bo en de kriebel beestjes van Gerdien Janse.
Gerdien heeft dit boek in samenwerking met Traas Ongedierte bestrijding uit gegeven.
Van Peter Traas, directeur van Traas Ongedierte bestrijding,  hebben we voor Pretletters een hele stapel Ye & Bo boeken gekregen, wat een te gekke gift!
Daar worden wij Pretletters erg blij van!! lees verder

Recensie “Boer Boris”

Het voorjaar roept om allerlei activiteiten op en rond de boerderij. De boeren hebben het er allemaal maar druk mee, net als Boer Boris.

Op de kaft van het boek staat een prachtige grote tractor waar Boer Boris het kind al verwelkomt om het te gaan lezen of te genieten van de mooie prenten die zich in het boek bevinden. Ieder kind dat dol is op tractors, dieren en alles in en om de boerderij zal dol zijn op de verhalen van Boer Boris.

lees verder

Recensie “Bobbi”

De prentenboekjes van Bobbi zijn absoluut mijn favoriet als het gaat om iets uitleggen aan kleine kinderen. Deze boekjes zijn hedendaags en herkenbaar en op de plaatjes valt veel te zien en te ontdekken. Met de zomer en de vakantie in aantocht wil ik drie boekjes van Bobbi nader toelichten.

lees verder

Recensie “Er was eens”

Er was eens… sprookjesverhalen maar dan in een modern jasje. Bekende verhalen waaronder o.a. Alladin, Assepoester, de kleine zeemeermin. Bekende verhalen die toch ineens weer een andere wending krijgen.. wij zijn verrast door het eigentijdse sprookjesboek van Marieke van Hooff.

lees verder