Recensie “Grote Boom is ziek” | Nathalie Slosse & Rocio Del Moral

Hoe ga je het gesprek aan over een levensbedreigende ziekte van een geliefde bij het kind? Hoe vind ik de juiste woorden zodat het kind het begrijpt? Snuiter heeft hiervoor de oplossing, hij speelt de hoofdrol in een bijzonder prentenboek “Grote Boom is ziek”.

Al eerder hebben we bij Pretletters stil gestaan bij het werk van de auteur Nathalie Slosse (zie onze recensie Toverdruppels). Dus het vriendje snuiter kennen we al en ook in dit boek neemt snuiter ons mee in een indrukwekkend verhaal.

De verhalen zijn in eenvoudige bewoordingen geschreven en op iedere bladzijde staat een kort stukje verhaal met een prachtige illustratie. Alleen al het kijken naar de illustraties kan wat mij betreft al voldoende zijn om in gesprek te komen met het kind over ziek zijn. Het verhaal gaat over Grote boom die ziek wordt en die behandelingen ondergaat van de dokter. Op een hele speelse manier is er een prachtige overeenkomst getroffen in symboliek. De medicijnen (infuus) die grote boom krijgt, maar ook het eerst zieker worden van de boom zullen voor veel mensen herkenbaar zijn. De ingang maken van Grote boom naar een eigen geliefde die ziek is, is hiermee een speelse opening voor iedere voorlezer en kind.

Grote boom is ziek is niet een boek wat alleen stil staat bij de ziekte. Ook binnen het boek is er aandacht voor snuiter die wat voor grote boom wil betekenen. Ook hiermee legt de boek een prachtige brug. Emoties die ziekte teweeg brengen van boosheid en angst komen binnen het boek terug en worden afgewisseld met snuiter die samen met zijn vriendje schaap de mooiste ideeën uitvoert om het leed te verzachten.

Ons hart gaat werkelijk open bij dit boek. Het heeft zoveel elementen samengebracht. Aandacht voor de fijne herinneringen, aandacht voor een stuk rouwverwerking waarin emoties een plaats mogen krijgen maar ook aandacht voor “wat kan ik nog doen”.

Wat het boek nog eens extra bijzonder maakt is dat het ook aandacht heeft om juist activiteiten met het kind te ondernemen. Er worden rituelen en spelletjes aangeboden op de laatste pagina’s. Er worden knutselactiviteiten aangeboden en daarmee ademt dit boek dan ook echt de expertise van omgaan met kinderen en een levensbedreigende ziekte.

Grote Boom is een verhaal met een happy ending. Zo’n einde wensen wij voor iedereen die in deze situatie zich bevind. Binnen de collectie van Nathalie heeft zij ook boeken geschreven die verder ingaan op een leven zonder geliefde (De wensbloem). Binnenkort zal bij Pretletters hierover een recensie worden geplaatst. Grote boom is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

 

Auteur: Nathalie Slosse

Illustraties: Rocio Del Moral

ISBN: 9789461315861

Uitgeverij: Van Halewyck

Kosten: €14,95

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s