Recensie “Lam zoekt Wolf” | Ben kuijpers & Ingrid Godon

Vijf procent van de bevolking heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS); in de hersenen van deze mensen wordt taal minder goed verwerkt. Mensen met TOS hebben bijvoorbeeld moeite met praten of het begrijpen van taal. Deze week lezen wij een boek voor kindjes met een taalontwikkelings achterstand. 

Lam zoekt Wolf,  is een zogenaamd “pictoboek”. De kaft doet dit nog niet vermoeden, maar achter het eenzame lammetje tussen de bomen, schuilt een boek wat in onze ogen lezen weer leuk maakt, ook als taal niet zo vanzelfsprekend is.

1001004004456099a

Het boek bevat verschillende pagina’s waarvan enkele pagina’s  een grote illustratie bevat. Het doet denken aan een prentenboek, en er valt op de plaatjes veel te ontdekken. Aan de andere zijde begint het verhaal. Ieder zin staat netjes onder elkaar en bevat meerdere kleine plaatjes tussen de regels door. De voorlezer leest de geschreven woorden en de kleine luisteraar wordt gevraagd om de plaatjes te lezen.

voor elke zin staat beschreven welk woord bedoeld wordt met de afgebeelde picto. De merel bijvoorbeeld wordt door de kinderen toch gauw benoemd als “vogel”. Wij keuren hem goed, het gaat er dan ook niet om dat alle picto’s prima benoemd worden, volgens mij heeft dit boek namelijk een hele andere functie.

Als taal je eigen maken niet vanzelfsprekend is komen kinderen in aanraking met teleurstelling, en in uiterst gevallen kan het plezier worden ontnomen in het lezen van boeken. Lam zoekt wolf is daarom een boek wat lezen weer toegankelijk maakt! Lezen wordt weer leuk als je mee kunt doen…

Wij zijn enthousiast over dit boek. Het boek is alleen niet meer zo makkelijk verkrijgbaar.  Toch wie even wat moeite doet vind hem nog steeds als pareltje terug bij bijvoorbeeld bol.com

Daarbij is dit boekje niet alleen geschikt voor kinderen met een TOS, ook de kleuter die interesse begint te krijgen in taal en lezen zul je hier een groot plezier mee doen.

Het prentenboek is onder andere hier te koop en kost € 9,95.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s