Recensie Saartje in het bos | Esther Vliegenthart

De wind waait door de bomen, de blaadjes vallen op het mos… De herfst is gekomen. Tijd om op ontdekking te gaan in het bos. Dat is precies wat Saartje doet, het eekhoorntje uit het boek ‘Saartje in het bos’, van Esther Vliegenthart. 

Het boek vertelt het verhaal van Saartje. Saartje is een eekhoorntje, dat samen met haar papa, mama en knuffel Muis in een huisje vlakbij een paddenstoel woont. Op een dag gaat ze naar buiten. Ze gaat op zoek naar lekkere dingen om te eten. Onderweg vindt Saartje allerlei herfstschatten: eikels, blaadjes en beukennootjes. Ook ontmoet ze verschillende bosdieren, zoals een egel en een spin. Met een mandje vol lekkers keert Saartje terug naar huis. Daar sluit ze, na het avondeten, de dag af met een warm bad en gaat ze vervolgens heerlijk slapen.

22489710_1507915912634235_3741064914780425854_n

Een eenvoudig en herkenbaar verhaal, speciaal geschreven voor kinderen met autisme. Kinderen die onder andere moeite kunnen hebben met het begrijpen van taal en het verwerken van prikkels. De auteur van het boekje is dan ook niet alleen schrijfster en illustratrice, maar ook ervaringsdeskundige.  Als moeder van een zoon met autisme, kan ze zich goed verplaatsen in deze kinderen, maar bijvoorbeeld ook kinderen met ADHD of een taalontwikkelingsstoornis (kortweg TOS), nodig hebben om plezier te kunnen beleven aan het lezen van een prentenboek.

Zo zijn de zinnen in het verhaal kort en op rijm. Op deze manier wordt het taalbegrip ondersteund en de taalontwikkeling gestimuleerd. De eenvoudige illustraties zijn zacht van kleur en bevatten alleen voor het verhaal belangrijke informatie. Ze brengen de verhaallijn goed in beeld en zijn prikkelarm. Saartje, de hoofdpersonage van het verhaal, kijkt de lezer niet rechtstreeks in de ogen. Dit is erg prettig voor kinderen met autisme, die vaak moeite hebben met het maken van oogcontact. Ook heeft het verhaal een duidelijk begin en eind. Voor kinderen, die behoefte hebben aan structuur, is het fijn te weten wanneer een activiteit afgelopen is. Het einde van het verhaal is logisch en duidelijk en voorziet in deze behoefte.

22489676_1507915895967570_6731490202677925768_n‘Saartje in het bos’ is het eerste verhaal uit de reeks van avonturen van het eekhoorntje, waarin gebarentekeningen te vinden zijn van Veerle den Hartogh. Per pagina is een woord gekozen, dat tijdens het voorlezen ondersteund kan worden met een gebaar. Het gebaar is terug te vinden op de pagina, zodat de (voor)lezer direct weet welk gebaar hij tijdens het lezen kan maken. Gebaren ondersteunen het taalbegrip, doordat ze taal zichtbaar maken. Ook bieden gebaren kinderen die nog niet of nauwelijks kunnen spreken de mogelijkheid om zelf een ‘woord’ (in de vorm van een gebaar) te maken. Op deze manier kunnen ook zij actief aan het verhaal deelnemen.

Bij het boek is een filmpje gemaakt. In het filmpje is te zien hoe Veerle den Hartogh, tekenaar van de gebarentekeningen en docent baby- en kindergebaren, het boek voorleest en tegelijkertijd gebaart. Erg leuk om te zien hoe je het verhaal kunt ondersteunen met gebaren, maar ook heerlijk om gewoon samen met het kind naar te kijken en van het verhaal te genieten.

Het boek is een prima voorbereiding voor een wandeling in het bos. Lees samen het verhaal van Saartje en ga vervolgens samen, gewapend met een mandje, naar het bos. Net als Saartje op zoek naar herfstschatten en wellicht een onverwachte ontmoeting met een heus bosdier. De gebaren uit het boek komen hier natuurlijk ook weer van pas. Door een gebaar te maken tijdens het praten en vervolgens te wijzen naar een voorwerp of dier, wordt de koppeling gemaakt tussen een woord en een beeld. Een krachtige combinatie om een nieuw woord te leren. Thuis gekomen kan het prentenboek natuurlijk nog een keer voorgelezen worden. De verzamelde materialen maken het verhaal zichtbaar en tastbaar. Zeker als Saartje en de andere bosdieren ook met figuurtjes visueel gemaakt kunnen worden.

Dit alles maakt het prentenboek niet alleen geschikt voor kinderen met bijvoorbeeld autisme, ADHD of TOS, maar zeker ook voor peuters en kleuters zonder beperking. Hopelijk kunnen we in de toekomst snel weer genieten van een nieuw avontuur van Saartje, wellicht ook weer met ondersteuning van gebaren? Stichting Pretletters houdt de Facebookpagina van Saartje in ieder geval goed in de gaten!

Kortom, een bijzonder prentenboek om keer op keer samen te lezen en te beleven!

Auteur: Esther Vliegenthart
Uitgeverij: Graviant educatieve uitgaven

ISBN: 978-9492593085

Het prentenboek is onder andere hier te koop en kost €10,95.

Een reactie op “Recensie Saartje in het bos | Esther Vliegenthart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s