Recensies: Niet bijten, Anna & Niet slaan, Anna | Kathleen Amant

U herkent het vast wel; broertjes en/of zusjes die ruzie hebben met elkaar en elkaar gaan bijten, slaan, schoppen of haren trekken. Maar hoe leer je een kind dat het eigenlijk niet goed is om ruzie te maken en hoe ze het beter zouden kunnen oplossen? Hoe leer je ze om hun emoties te herkennen en met deze emoties om te gaan. Er zijn diverse prentenboeken die dit onderwerp behandelen en aan kleine kinderen uitleggen hoe het beter kan. Twee van deze prentenboeken wil ik uitlichten.

19366303_1274550869310894_7889097303587293554_n.jpgNiet bijten, Anna!
In haar mond heeft Anna al wel 20 tandjes. Met die tandjes kan ze eten. Haar kleine broertje Lars heeft nog maar 4 tandjes. Anna speelt graag met haar kleine broertje, maar dat gaat niet altijd goed. Soms bijt Anna in zijn arm, of been, of in zijn wang. Omdat bijten pijn doet, gaat Lars hard huilen. Anna moet van mama op de trap tot ze weer rustig is en sorry kan zeggen. Op de trap denkt Anna aan wat ze beter had kunnen doen; als je boos bent kun je beter weggaan, of er samen over praten en nee zeggen als je iets niet wilt, of het tegen mama of de juf vertellen. Maar bijten, dat mag echt niet! Tanden dienen om te eten!

19274989_1274551129310868_3633775386113451357_nNiet slaan, Anna!
Anna heeft twee handjes en tien vingers. Daarmee kun je zwaaien, kun je je vork en mes vasthouden. Daarmee moet je ook je stuur van je fiets vasthouden en je kunt je handen wassen onder de kraan. Opruimen kan Anna ook al heel goed met haar handen. Maar soms is Anna boos op haar vriendje en dan willen haar handen slaan. Of ze trekt aan zijn haren. En soms … soms slaan de handjes zelfs naar papa. Dan moet Anna eventjes op de gang staan. Papa leert Anna dat ze wel boos mag zijn, maar niet mag slaan, want dat doet pijn. Ze kan beter praten, of weggaan en iets anders gaan doen. Totdat ze niet meer boos is. Weet je wat Anna ook goed kan met haar handjes? Knuffelen! Met papa, mama, met Lars en met haar allerliefste knuffelkonijn.

Onze mening
Deze twee prentenboeken zijn geschikt voor peuters en kleuters om te leren dat bijten en slaan niets oplost. Boos zijn mag wel, maar bijten en slaan doet pijn. Dit boek behandelt goed wat je beter wel kunt doen als je boos bent. In de boeken komt regelmatig een herhaling voor wat kinderen snel leren, bijvoorbeeld: ‘Maar bijten, dat mag niet!’. Het verhaal is duidelijk en aansprekend voor kinderen. De illustraties zijn mooi, duidelijk en met heldere kleuren getekend. De prentenboeken zijn erg leerzaam over hoe kinderen beter met hun emoties om kunnen gaan!

Productinformatie
Titel: Niet bijten, Anna! – Niet slaan, Anna!
Auteur: Kathleen Amant
Uitgeverij: Clavis peuter

Recensent: Marieke Flikweert | www.puntsgewijs.eu

3 reacties op ‘Recensies: Niet bijten, Anna & Niet slaan, Anna | Kathleen Amant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s