Recensie “De krekel die niet tsjirpen kon”

Wie kent hem niet, Rupsje Nooitgenoeg, het bekendste kriebelbeestje van Eric Carle? Het rupsje dat maar at en at en nooit genoeg had. Minder bekend, maar zeker even leuk, is één van de andere boeken over insecten van de hand van Eric Carle, namelijk ‘de krekel die niet tsjirpen kon’.

 

Het is al direct duidelijk waar dit prentenboek over gaat. Op de kaft prijkt namelijk het groene krekeltje, in de voor Eric Carle zo kenmerkende stijl. De kleine krekel en de andere insecten die hij ontmoet, zijn in het boek zeer herkenbaar weergegeven en ondersteunen het verhaal dan ook prima. De eenvoud van de illustraties maakt het boek ook zeer geschikt voor kinderen die visueel snel overprikkeld zijn.

krekel2

Het boek is geschikt voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en vertelt het verhaal van een krekeltje dat, op de dag dat hij geboren wordt, begroet wordt door allerlei andere insecten. Het krekeltje wil graag teruggroeten. Maar hoe hard hij zijn vleugeltjes ook tegen elkaar wrijft, er gebeurt niets: er is niets te horen. Zal het het krekeltje uiteindelijk lukken om de andere insecten te begroeten? Dat blijft natuurlijk nog even een verrassing.

Het verhaal is opgebouwd uit korte stukjes, waarin gebruik gemaakt wordt van steeds terugkerende woorden en zinnen. Herhaling is dan ook de kracht van het verhaal. Na een aantal keer lezen, zal het kind de zinnen herkennen en wellicht spontaan woorden of zelfs zinnen aanvullen. Is de tekst nog te moeilijk? Verander de begroeting van de insecten dan bijvoorbeeld in ‘hallo’ of vereenvoudig de tekst, door één of meerdere regels weg te laten. Zorg ervoor dat de zinnen die herhaald worden, behouden blijven. Op deze manier wordt het effect van herhaling nog eens extra benadrukt.

Het verhaal bevat ook veel actiewoorden, werkwoorden die erg leuk zijn om samen met het kind na te doen. Fluister bijvoorbeeld als een bidsprinkhaan of spetter als een spuugbeestje. Op deze manier krijgen de nieuwe woorden meer betekenis en blijven ze beter hangen.

Kortom een leuk prentenboek vol kriebelbeestjes, met een verrassend eind dat de zintuigen prikkelt!

 En ben je na het lezen van dit boek nog niet uitgekriebeld? Lees dan zeker ook één van de andere verhalen van Eric Carle over insecten, bijvoorbeeld ‘de spin die het te druk had’, ‘het vervelende lieveheersbeestje’, ‘het eenzame vuurvliegje’ of ‘de knappe kniptor’.

 

Auteur: Eric Carle

Uitgeverij: Gottmer

Het boek is in twee versies beschikbaar:

Een kartonnen versie voor €10,95 (lekker stevig)

ISBN 9789025728885

Een hardcover versie voor €17,95 (mooi groot)

ISBN 9789025722876

Benieuwd naar het boek? je kunt het HIER bestellen

18921845_691072264412926_5522027237287327503_n

 

Recensent Dominique de Backere- Ferket

Een reactie op “Recensie “De krekel die niet tsjirpen kon”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s