Recensie “De kleine walvis

voorleesdagen-nwsr_496x145In de nationale voorleesdagen 2017 staat het prentenboek “De kleine Walvis” in de spotlights. Natuurlijk kunnen we tijdens deze voorleesdagen ons niet bedwingen om het boek aan te schaffen. Deze week lezen we het boek voor aan verschillende kindjes.

De kleine walvis is een prachtig kleurrijk prentenboek wat gaat over de vriendschap tussen het jongetje Boy en de kleine walvis. Het boek is verkrijgbaar in de mini editie of in een groot prentenboek. Wij kochten het grote boek met de vingerpop van de kleine walvis.

De bladzijdes zijn voorzien van prachtige illustraties en de tekst op de pagina’s zijn kort gehouden. Daarbij vind ik het een sterk punt dat de illustraties uitnodigen tot praten over andere zaken dan diegene die al vernoemd worden in het verhaal. Het huisje van Boy geeft gespreksstof.. maar ook het karretje wat Boy gebruikt voor de walvis word niet benoemd in het verhaal maar zie je wel terug in de illustraties. Het geeft daarom zoveel ingang om in gesprek te gaan met de jonge luisteraar. Het verhaal heeft ook meerdere aspecten om verder op door te praten eenzaamheid, waar leven walvissen, waarom kunnen wij niet in de zee leven? Kortom alleen al het boek waren wij al direct fan van.. en ik kan je zeggen de kindjes ook!!

We sluiten het verhaal met het liedje wat gebaseerd is op het boek samen te kijken. Het liedje is een karaoke versie van een zwemmende walvis met tekst in beeld, maar ondanks dat er geen plaatjes veranderen luisteren de kinderen belangstellend.

Pas later kom ik er achter dat er bij het boek ook een speciale app is uitgegeven. Ook deze nemen we onder de loep met de deskundigheid van een vijfjarige boekenwurm. De app speelt verder in op het boek, je kunt het verhaal nog eens horen, het liedje beluisteren maar ook is er een spelletje waar Boy een emmer vis moet brengen bij de kleine walvis. Dikke pret dus, want papa slaapt in de kamer en je mag geen geluid maken. Grote hit hier in huis. En zo zwemt de kleine walvis hier zeker nog een tijdje door.. op dit moment slaapt hij vredig naast de kleine boekenwurm.. Trusten kleine walvis… voorlopig mag je hier nog niet terug naar de zee.

De APP is gratis te downloaden op je iPhone, iPad of Androidapparaat of kijk via de computer.

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.yipyip.dekleinewalvis

App Store: https://itunes.apple.com/us/app/de-kleine-walvis-benji-davies/id1142171426?ls=1&mt=8

Titel Boek: De kleine Walvis
ISBN: 9789024575251
Auteur: Benji Davies
Uitgeverij: lsamsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s